Kleine jongne met NIVEA ballon en papa

Plezier in de zon met de juiste zonbescherming

Geniet van zorgeloze dagen in de zon We worden er blij van als de zon schijnt. De energie van de zon beheerst ons leven: daardoor groeien de gewassen, krijgen we het warm en worden de essentiële functies van ons lichaam beïnvloed. Geniet van de pracht van de zon.


Huid en zonlicht

Het geheim van een prachtige teint: de zon

Nog niet zo lang geleden werd een pure, blanke huid gezien als het schoonheidsideaal. Mensen die 'wit’ waren, waren welgesteld, omdat ze duidelijk niet in de buitenlucht hoefden te werken. 

Door de jaren heen kwam daar echter verandering in. Tegenwoordig is een gezonde, zongebruinde huidskleur de standaard. Je huid kleurt omdat UV-licht de huid stimuleert om een pigment, melanine genaamd, aan te maken. 

De taak van melanine: het beschermen van onze huid tegen schade door UV-straling door onze huidcellen een effectieve bescherming te bieden. Een prachtige teint is daarom een bijkomend aspect van een veel groter beschermingsplan. Worden alle mensen even snel bruin? Nee – bepaalde pigmentvormende cellen zijn verantwoordelijk voor het bruiningsproces. Hoe groter in aantal, hoe actiever en meer verdeelt deze cellen zijn, des te sneller en intensiever word je bruin. Het aantal van deze cellen is genetisch bepaald, en we kunnen helaas weinig invloed uitoefenen op het bruiningsproces van onze huid. 

Lees hier meer over de effecten van de zon.

D
Dermis

Onze huidlagen

De dermis bepaalt hoe jong we er uitzien

De tweede laag van onze huid heet de dermis. Deze is dikker dan de opperhuid (tot 2,4 mm) en verantwoordelijk voor de elasticiteit en soepelheid van onze huid.
Epidermis

Onze huidlagen

Ons eerste beschermende schild: de epidermis of opperhuid

De opperhuid is de buitenste laag van de huid. Deze is belangrijk voor ons immuunsysteem. Verder wordt hier ook melanine geproduceerd, de substantie die verantwoordelijk is voor het bruin worden van onze huid.
Subcutis

Onze huidlagen

De warmteopslag van onze huid vindt plaats in de subcutis

De onderste van de drie huidlagen is de subcutis. Deze laag bestaat uit bindweefsel en vetcellen, die ons lichaam warm houden en een belangrijke rol spelen bij de energieopslag.

De natuurlijke bescherming van onze huid

Onze huid kleurt bij blootstelling aan de zon, omdat UV-licht de huid stimuleert om een pigment, melanine genaamd, aan te maken. De taak van melanine is het beschermen van bijvoorbeeld onze gezichtshuid tegen schade, veroorzaakt door UV-straling, door onze huidcellen een effectieve bescherming te bieden. 

Om te kunnen garanderen dat onze huid ook op de lange duur mooi blijft, moeten we ze steeds beschermen tegen zonlicht. 

Lees hier alles over NIVEA Sun-beschermingsproducten.

EFFECTEN VAN DE ZON ZONDER ZONBESCHERMING

VERBRANDEN

Verbranden

Als de huid wordt blootgesteld aan overmatige UVB-straling, kan deze verbranden. Dit resulteert in een onaangenaam warm en branderig gevoel en mogelijk ook blaren: de beschadigde of verbrande huid laat dan los.  Verbranden kan erg snel gaan en zonder dat je het opmerkt. Pas 6 tot 24 uur later wordt dit zichtbaar, maar dan is het kwaad al geschied. De reactie van de huid kan echter enkele dagen aanhouden.  Erg belangrijk – niet vergeten: elke keer dat je verbrandt, wordt de huid beschadigd. Herhaaldelijk verbranden verhoogt het risico op huidkanker.
huidkanker

Huidkanker

Het huideigen herstelmechanisme biedt slechts compensatie voor de schade veroorzaakt door UV-stralen.  Wat we niet mogen vergeten wanneer we van de zon genieten: te veel UV-straling beschadigt de DNA-structuur van onze huid, wat kan leiden tot huidkanker. Ondanks dat UVB-straling de belangrijkste oorzaak is van huidkanker, kan UVA-licht hier ook aan bijdragen.
 het verouderingsproces van de huid

Het verouderingsproces van de huid

Wanneer UVA-straling de huid bereiktt, versnelt het verouderingsproces van de huid aanzienlijk door de vernietiging van het collageen-/elastinenetwerk. De huid verliest zijn elasticiteit, wordt droog, ruw en er ontstaan rimpels. Dat is nog een reden waarom het zo belangrijk is om een dagcrème met een beschermingsfactor te gebruiken, vooral wanneer je een gevoelige huid hebt. Op deze manier is deze iedere dag beschermd tegen de zon.  In combinatie met een antiveroudering-verzorgingsproduct, biedt de beschermingsfactor een goede bescherming tegen het verouderingsproces dat door de zon wordt veroorzaakt.

ALLERGIEËN

Sommige mensen hebben last van allergische reacties op de UVA-straling van de zon, dit is een reactie van het immuunsysteem op oxidatieve stress veroorzaakt door UVA-straling (polymorfe lichteruptie, ook wel bekend als zongerelateerd eczeem) of vanwege de reactie van de huid op cosmetica in combinatie met UVA-licht. Zonneallergieën kunnen zelfs al na een korte blootstellingsperiode aan UVA-licht optreden met diverse symptomen, zoals roodheid van de huid, jeuken, blaasjes en duizeligheid. 

Om te voldoen aan de behoeften van de gevoelige huid heeft NIVEA SUN Protect & Sensitive ontwikkeld: dit biedt een zeer effectieve UVA-bescherming om het risico op zonneallergieën te verminderen. Daarnaast zijn de producten in het Protect & Sensitive assortiment vrij van geur- en kleurstoffen en bewaarmiddelen.

OUDERDOMSVLEKKEN

Ouderdomsvlekken verschijnen op delen van het lichaam die regelmatig en gedurende langere periodes worden blootgesteld aan de zon, zoals de handen of het gezicht.  Dit zijn tekenen van huidschade veroorzaakt door UV-licht. Ondanks dat 90% van de mensen, ouder dan 60 en met een Europees huidtype ouderdomsvlekken hebben, blijft het effect niet beperkt tot mensen met een lichtere huid. Ouderdomsvlekken komen voor bij elk huidtype na schade door UV-licht. Zonbeschermingsproducten van NIVEA bevatten een UV-filtersysteem dat het risico op het donker worden van ouderdomsvlekken vermindert.
Verzorg en bescherm

Verzorg en bescherm je huid tegen de zon