Ingegroeide haartjes voorkomen

INGEGROEIDE HAREN: WAT TE DOEN?

Ingegroeide haartjes zijn pijnlijk, ze jeuken en daarnaast bestaat de kans dat ze littekens op je huid achterlaten. Je wilt ze daarom liever voorkomen, maar hoe precies? Wij vertellen je er graag meer over. In deze blog lees je dus over de oorzaak van ingegroeide haartjes, hoe je ingegroeide haartjes kunt voorkomen en hoe ze behandelt én verwijdert.

HOE ONTSTAAN INGEGROEIDE HAARTJES?

Soms krijg er ineens last van: een ingegroeid haartje. Maar hoe ontstaan ingegroeide haartjes eigenlijk? Het ontstaan van ingegroeide haarzakjes kan verschillende oorzaken hebben. Een oorzaak van ingegroeide haartjes is bijvoorbeeld scheren of harsen. Verder kunnen ingegroeide haartjes ontstaan door het dragen van strakke kleding. Maar ook je type haar en huid heeft een invloed op het risico van ingegroeide haren.

Oorzaken ingegroeide haartjes

DE MEEST VOORKOMENDE OORZAKEN

  • Ontharing - De grootste oorzaak van ingegroeide haartjes is ontharing, denk hierbij aan scheren, epileren en harsen. Door ontharen gebeurt het vaak dat haartjes niet direct uit de huid groeien, maar juist onder de huid. Dit kan leiden tot onaangename huidreacties en pijnlijke ontstekingen.
  • Blokkade - Als het haargroeikanaal geblokkeerd wordt door dode huiddeeltjes en talg, kunnen er haren ingroeien. Haartjes groeien dan meestal weer terug je huid in of gaan opkrullen onder je huid.
  • Type haar en huid - Zoals eerder benoemd, ook je type huid en haar speelt een rol: pluizig of bijzonder dik haar is bijvoorbeeld vatbaarder voor ingegroeide haartjes.
  • Druk en wrijving - Druk op de huid en wrijving door strakke kleding kunnen ertoe leiden dat haar onder de huid groeit.

INGEGROEIDE HAARTJES KUNNEN EEN PIJNLIJKE ONTSTEKING VEROORZAKEN

Wanneer je haartjes het huidoppervlak niet kunnen bereiken, reageert de huid vaak met roodheid, zwelling en een pijnlijke ontsteking. Meestal sluit je lichaam het ingegroeide haartje in en wordt het haartje na een tijdje uit je huid geduwd. Hierdoor kan een puistje ontstaan.

DE MEEST GEVOELIGE DELEN VAN DE HUID

Je hele lichaam zit vol met kleine haartjes. Maar toch zijn er zijn plekken waar ingegroeide haartjes het meeste voorkomen. Hieronder lees je welke plekken dit zijn.

DE INTIEME ZONE

De intieme zone is bijzonder vatbaar voor ingegroeide haren. De huid in de bikinilijn is zacht en gevoelig. Bovendien "krult" schaamhaar wat meer wanneer het teruggroeit. De punt van het haar duwt dan door naar de dunne huid en verwondt deze. Kroeshaar in de bikinilijn kan ook "opkrullen" en onder de huid gaan groeien.

Oksels

Onder de oksels is het haar veel zachter. Maar ook daar is er een risico op ingegroeide haren. De huid onder de armen is zeer zacht, gevoelig en elastisch. Hij moet namelijk alle bewegingen van het schoudergewricht kunnen volgen. Maar dit verhoogt het risico dat de huid beschadigt na het scheren en dat het haar niet direct langs de haarlijn, maar naar binnen groeit.

Benen

Op de benen is het haar meestal fijn en glad en de huid is ook dikker. Te strakke broeken kunnen echter rechtstreeks tegen de huid schuren en zo de richting van de haargroei beïnvloeden. Verder zijn de benen ook een plek die de meeste mensen ontharen, waardoor er dus ingegroeide haren kunnen ontstaan.

WANGEN

Vooral mannen krijgen last van ingegroeide haren op hun wangen vanwege baardgroei. Het scheren van de baard of snor kan leiden tot ingegroeide haartjes. Al helemaal wanneer je in de verkeerde richting scheert. Een verzachtende scheergel, zoals de NIVEA MEN Sensitive Scheergel, verzacht de huid en vermindert de kans op ingegroeide haartjes.

Ingegroeide haartjes bij de oksels

ZO VOORKOM JE INGEGROEIDE HAREN

Hoe voorkom je ingegroeide haren? Een vraag waar je natuurlijk het liefst een goed antwoord op wilt hebben. De kans op het ontwikkelen van ingegroeide haartjes en huidirritatie varieert sterk van persoon tot persoon. Ingegroeide haren voorkomen kan tot op een zekere hoogte door te kiezen voor zacht ontharen en het gebruik van geschikte huidverzorgingsproducten. Zo verminder je ook effectief het risico op ontstekingen en blijft je huid zacht.

ZACHTE ONHARING: SCHEREN, EPILEREN OF HARSEN

Om huidirritatie en ingegroeide haartjes te voorkomen, moet het haar voorzichtig worden verwijderd. Maar wat is zachter voor de huid: scheren of epileren?

Veel vrouwen geven de voorkeur aan het scheerapparaat, omdat het meestal wordt gebruikt om onaangenaam haar snel, pijnloos en efficiënt te verwijderen. Het is belangrijk dat de messen schoon en scherp zijn om het haar recht af te snijden en niet uit te trekken. Scheerschuim helpt het mesje soepel over de huid te glijden. Scheer bovendien altijd in de groeirichting om de kans op ingegroeide haren en andere huidirritaties te verkleinen.

Epileren of harsen verwijdert elk haartje en de wortel ervan. Deze methode is niet geheel pijnloos, maar houdt de huid langer glad dan scheren. Na een tijdje zal het haar teruggroeien. Ook hier kunnen ingegroeide haren ontstaan, omdat epileren of harsen de haarwortel kan beschadigen, waardoor deze scheef teruggroeit.

Bij het scheren komen haartjes harder en stugger terug vergeleken met epileren of harsen. Hierdoor is ontharing door middel van epileren of harsen zachter voor de huid. Haartjes groeien namelijk zachter en dunner terug.

Ontstaan van ingegroeide haartjes

HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN TEGEN INGEGROEIDE HAARTJES

Wij adviseren je om je lichaam na het ontharen goed in te smeren met een verzachtende crème of bodylotion. Zo verzacht en versterkt de NIVEA Repair & Care Bodylotion je huid goed en wordt de kans op ingegroeide haren onwaarschijnlijker.

Gebruik na het scheren van je oksels ook een verzachtende deodorant. Zo wordt je huid en haar onder de oksels ook zacht en soepel. Je vermindert zo de kans op ingegroeide haartjes. Probeer bijvoorbeeld de NIVEA Naturally Good Bio Green Tea Roll On voor een zijdezacht effect.

HOE BEHANDEL EN VERWIJDER
JE INGEGROEIDE HAREN?

Het is niet altijd even makkelijk om ingegroeide haren te voorkomen. Dus, hoe kun je ingegroeide haren behandelen? Hieronder geven we je een paar tips over wat helpt tegen ingegroeide haartjes:

  • Probeer eerst de ingegroeide haren voorzichtig te verwijderen door het huidoppervlak te peelen of zachtjes te scrubben.
  • Je kunt ook crèmes met salicylzuur gebruiken. Ze maken de buitenste laag van de huid los en daarmee ook de ingegroeide haren.
  • Leg een paar minuten een warm en nat washandje op het getroffen gebied. Zo verzacht je de huid en is het makkelijker om ze te verwijderen.
Ontstaan van ingegroeide haartjes

INGEGROEIDE HAREN VERWIJDEREN

Zelfs wanneer je bovenstaande tips opvolgt, is het mogelijk dat een haar af en toe ingegroeid raakt. In dat geval kun je proberen het zelf te verwijderen. Dus, hoe moet je ingegroeide haren verwijderen? Ingegroeide haren verwijderen doe je voorzichtig met een klein naaldje en een pincet. Zorg ervoor dat zowel je handen als de naald en het pincet goed schoon en gedesinfecteerd zijn. Prik het bolletje zachtjes door met de naald, waardoor er ruimte ontstaat om het haartje met een pincet uit je huid te trekken. Zodra je dit gedaan hebt, maak je het getroffen plekje goed schoon.